Vlier

Algemeen

De Europese en Amerikaanse vlier kennen talloze medicinale toepassingen. Ze golden als goedkoop geneesmiddel tegen allerlei kwalen. Uit recent onderzoek is gebleken dat de bessen een antivirale werking hebben.

Eigenschappen

Ontstekingsremmend, zweetdrijvend, laxerend, adstringerend, antiviraal.

Inwendig gebruik

  • Bloesem: bij verkoudheid, bijholte-ontsteking, hooikoorts en als thee om koorts uit te zweten- met name voor zieke kinderen en mensen met een zwak gestel.
  • Afkooksel van de bessen, siroop of tonicum ter preventie van verkoudheden en andere virusinfecties.Als hoestdranken, licht laxeermiddel. Met venkelzaad bij ischias.

Uitwendig gebruik

  • Als spoeling bij pijnlijke ogen en ontstekingen in de mond.
  • Als oog kompres.
  • Als crème bij pijnlijke huid, kloofjes en jeuk aan de anus.
  • Van de bladeren kan een zalf voor pijnlijke bulten worden gemaakt. Tevens kompressen voor ‘warme’ hoofdpijn en gezwollen gewrichten.

Opgelet!

De bloesem kan naar believen worden gebruikt, maar de bessen mogen niet rauw genuttigd worden. De bloesems van andere vliersoorten zijn bruikbaar, maar hun bessen zijn vaak sterk laxerend. Vraag eerst deskundig advies!

Geschiedenis

In 1644 schreef de dagboekschrijver John Evelyn over de vlier dat als geneeskrachtige werkingen ervan bekend zouden zijn, vrijwel alle ziekten genezen zouden kunnen worden door deze plant – die overal voorkwam.

De boom werden magische kwaliteiten toegedicht. Zijn geest zou zo sterk -en eventueel wraakzuchtig- zijn, dat men hem om toestemming moest vragen voor men hem omhakte.


Ontdek meer van The Witches Way

Subscribe to get the latest posts to your email.

Laat een reactie achter