Vlierbessensiroop maken

Eigenschappen

 Ter preventie van verkoudheden en andere virusinfecties, ontstekingsremmend, zweetdrijvend, laxerend.

Wat heb je nodig om vlierbessensiroop te maken?

1 kilo verse vlierbessen of 150 gram gedroogde vlierbessen
1 liter water
500 gram suiker… gewone of rietsuiker naar wens
Optioneel : 1 kaneelstokje

Werkwijze

Pluk de vlierbessen en haal de besjes van de steeltjes. Haal ook de niet rijpe groene vlierbessen weg.

Was de vlierbessen een paar keer uit met water en haal nog eventuele groene besjes weg.

Zet de pan met water op het vuur en laat het koken.
(indien je met gedroogde bessen werkt mag je deze direct toevoegen)

Voeg de gewassen vlierbessen (en eventueel het kaneelstokje) toe aan het water en zet het weer aan de kook. Laat het geheel ongeveer 15 tot 20 minuten doorkoken tot de vlierbessen zacht zijn.

Zeef het sap met besjes door een zeefdoek.

Doe de vlierbessensap weer in de pan en voeg hierbij de suiker toe.

Kook het geheel nog 15 minuten door, totdat het mengsel dikker wordt.

Zet van te voren steriele voorverwarmde flesjes of  glazen potjes klaar en zet ze op een theedoek zodat het glas niet op het koude aanrecht staat en niet barst als je de hete vloeistof in de potjes giet.

Giet de warme siroop in de potjes en sluit ze af. Laat ze dan rustig afkoelen.

Doe er een etiket op met de naam en datum.

Opgelet!

De bloesem kan naar believen worden gebruikt, maar de bessen mogen niet rauw genuttigd worden.


Ontdek meer van The Witches Way

Subscribe to get the latest posts to your email.

Laat een reactie achter