Kruidenthee recepten

Enkelvoudige kruidenthee:

Kamillethee:  Aanbevolen bij stress en slapeloosheid. Om een thee te zetten neem je 2 theelepeltjes gedroogde kamille bloempjes en overgiet ze met heet water. Dek het kopje af en laat het gedurende 10 min. trekken. Drink de thee vlak voor het slapengaan of bij stressmomenten, deze thee werkt immers ontspannend, rustgevend en voorkomt nachtmerries (een goede nachtrust is dus verzekerd). Verder werkt het uitstekend bij spijsverteringsstoornissen, misselijkheid en migraine.  Tip: kamillethee kan ook zonder problemen bij kinderen gebruikt worden want het heeft een milde werking.

Pepermuntthee: Aanbevolen bij spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel en misselijkheid. Neem een hoeveelheid verse muntblaadjes en overgiet ze met 2,5 dl heet water (niet kokend). Drink de thee warm of koud. Deze thee heeft een verkoelende en licht pijnstillende werking. Naargelang eigen voorkeur kan men ook thee zetten van gelijke delen pepermunt en citroenmelisse! Dit maakt een lekkere verfrissende combinatie.

Dillethee: Aanbevolen bij winderigheid, krampen en opgeblazen gevoel (vooral bij kleine kinderen). Neem 1 theelepel gekneusde dillezaadjes en voeg ze toe aan 2,5 dl water. Doe het in een kookpot en kook het gedurende 10 minuten. Laat het afkoelen en zeef. Opdrinken met kleine slokjes. Deze thee verzacht darmkrampjes bij baby’s en jonge kinderen en helpt tegen winderigheid. Dillethee zorgt voor een goede lichte spijsvertering.

Tijmthee: Aanbevolen bij ontstekingen, verkoudheden, maagstoornissen en spijsverterings- stoornissen. Neem een volle theelepel verse of een halve theelepel gedroogde tijmblaadjes en bloempjes, overgiet met 2,5 dl heet water. Niet lang laten trekken. Let op: de smaak van deze thee is heel pittig en voor sommige onder ons zelfs onverdraagzaam. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap of bij hoge bloeddruk.  Tip: Tijmthee heeft een goede antiseptische werking.

Venkelthee: Aanbevolen bij maagproblemen, spijsverteringsproblemen en winderigheid. Neem 1 theelepel gekneusde venkelzaadjes en doet ze in 2,5 dl water. Kook dit mengsel gedurende 10 minuten (met het deksel erop). Zeef het mengsel en laat het afkoelen, drink de thee lauw. Deze thee werkt vochtafdrijvend en heeft een kalmerende werking op de maag.  Let op: Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en niet voor epilepsiepatiënten. Tips: De venkelzaadjes kun je vervangen door karwijzaad, en je kunt eveneens een thee zetten van gelijke delen venkelzaad en karwijzaad. Om de smaak van venkel een beetje te milderen kan men een stukje sinaasappelschil toevoegen.

Beredruifthee: Aanbevolen bij blaasontsteking. Neem 2 theelepels Beredruifblad (gedroogd) en 1 kop Kokend Water. Doe de Beredruifblaadjes in een schaaltje en giet het kopje kokend water erover. Laat dit mengsel nu 10 uur staan. Hierna warm je het op en drink het met kleine slokjes. De aanbevolen dosis is 2 kopjes per dag. Werkt uitstekend bij blaasontsteking. Let op: deze remedie is niet bestemd voor langdurig gebruik! Niet gebruiken bij een gevoelige maag, Beredruif bevat namelijk een hoog Tannine gehalte. Bij ernstige blaasontsteking en heel veel pijn onmiddellijk een dokter raadplegen, verder is het aan te raden van heel veel water te drinken!

Lavendelthee: Aanbevolen bij migraine. Doe 1 theelepeltje gedroogde Lavendelbloempjes in een kop en overgiet met kokend water. Dek het kopje gedurende 15 minuten af. Zeef daarna en drink hiervan dagelijks 4 kopjes. Deze thee ontspant en dat verzacht migraine hoofdpijn.
Let op: Niet gebruiken tijdens de zwangerschap

Hysopthee: Aanbevolen bij slijmvliesontstekingen, keelpijn en hoestbuien. Neem 1 theelepel gedroogde hysopblaadjes en bloempjes en overgiet ze met heet water. Deze thee heeft een slijmoplossende en zweetdrijvende werking.  Tip: Aangezien deze thee vrij bitter van smaak is, is het aangeraden van hem met honing of citroen- of zelfs sinaasappelsap op smaak te brengen. Indien je voor deze thee alleen de bloempjes gebruikt krijg je een mooie blauw gekleurde thee. Let op: Niet gebruiken bij zwangerschap, epilepsie of hoge bloeddruk.

Eucalyptusthee: Aanbevolen bij vastzittende slijmen. Omdat de blaadjes van eucalyptus zo taai zijn is het best dat je ze eerst kookt voordat je ze laat trekken. Neemt 25 gr gedroogde eucalyptusblaadjes en brengt ze in 6 dl water aan de kook. Dek het mengsel af en laat het vervolgens 15 minuten trekken. Zeef het hierna en drink het goed warm eens om de 3 uur. Deze thee maakt vastzittende slijmen los. Let op: Voor kinderen onder 12 jaar, is eucalyptus veel te sterk. Gebruik eventueel tijm of rode zonnehoed in de plaats.

Rozenbottelthee: Aanbevolen bij verkoudheid en keelpijn. Neem 2 theelepels gekneusde rozenbottels en overgiet ze met koud water, laat dit mengsel nu 24 uur staan op een donkere plaats. Zeef de rozenbottels uit het water en doe ze in een kookpot (liefst geen aluminium kookpot!) met vers water. Laat dit mengsel tot 30 minuten zachtjes sudderen. Hierna zeef je de rozenbottels eruit en laat je de thee een beetje afkoelen. Voeg honing bij indien gewenst. Deze thee verlicht de verkoudheid en keelpijn.  Tip: Rozenbottels bevatten meer vitamine C dan citrusvruchten. Deze thee bevat geen cafeïne, dus je kan er de hele dag van blijven drinken.

Malrovethee: Aanbevolen bij verkoudheid. Neem een volle theelepel versgehakte Malrove of een halve theelepel gedroogde Malrove en overgiet dit met heet water (nooit kokend!). Laat deze even afkoelen en breng op smaak met een beetje citroensap of honing. Deze thee verzacht hoest en pijn.

.

Samengestelde kruidenthee:

Kalmerende thee: 20 gr gedroogde Citroenmelisse
20 gr gedroogde Kamillebloemen
20 gr gedroogde Lindebloesem
5 gr gedroogde Lavendel  Meng alle ingredienten samen en neem 1 theelepeltje van het mengsel en doe het in een kop. Overgiet het met heet water (niet kokend) en laat 5 minuutjes trekken. Drink op met kleine slokjes.

Verkwikkende thee: 20 gr gedroogde IJzerhard
10 gr gedroogde Kamillebloemen
20 gr verse Pepermuntblaadjes
20 gr gedroogde Lindenbloesems
10 gr Lavendelbloesem
10 gr Citroenmelisse 

Meng alle ingrediënten samen en neem 1 theelepeltje van het mengsel en doe het in een kop. Overgiet het met heet water (niet kokend) en laat 5 minuutjes trekken. Drink op met kleine slokjes.

Thee tegen griep: 1 theelepeltje gedroogde Vlierbloempjes
1 theelepeltje gedroogde Kamille
1 theelepeltje gedroogd Duizendblad
1 theelepeltje vers gesnipperde Salie
2 theelepeltjes vers gesnipperde Pepermunt
Honing naar keuze

Doe alles in een theepot en overgiet met heet water (niet kokend) en dek af. Laat ongeveer 10 minuutjes trekken en zeef de thee. Drink hiervan 3 x per dag een kopje.

Thee tegen verkoudheid: 20 gr gedroogde Tijm
10 gr Anijszaad
20 gr gedroogd Driekleurig viooltje

Meng alle ingrediënten samen en neem 1 theelepeltje van het mengsel en doe het in een kop. Overgiet het met heet water (niet kokend) en laat 5 minuutjes trekken. Drink op met kleine slokjes.

Thee tegen keelpijn: een halve theelepel Tijm
een theelepel honing 

Doe de Tijm in een kop en overgiet met heet water (niet kokend). Laat een 5 tal minuutjes trekken en voeg dan honing toe. Drink met kleine slokjes bij keelpijn. 

Thee tegen spijsverteringsproblemen: 50 gr gedroogde goudsbloemblaadjes
25 gr gedroogde citroenverbena

Meng de kruiden door elkaar en doe ze in een bokaal die je luchtdicht kan afsluiten. Om de thee te zetten neem je 1 tl van het mengsel en overgiet het met 2,5 dl heet water. (Niet kokend) Laat dit afkoelen en zeef het. Drink de thee met kleine slokjes.  Deze thee heeft een mooie groene kleur en hij staat bekend als een bloedzuiverende en spijsverterings verzachtende thee.

Thee tegen migraine: 10 gr gedroogde citroenmelisse
10 gr gedroogd moederkruid
10 gr gedroogde moeraspirea
10 gr gedroogd glidkruid
10 gr gedroogde rozemarijn

Alle kruiden goed mengen en in een goed afsluitbare pot opbergen. Doe 1 tl in een kop en overgiet met heet water. Laat het 5 minuten afgedekt staan en zeven en onmiddellijk met kleine slokjes opdrinken. Deze thee 3 x per dag gebruiken.

Thee tegen slapeloosheid: 20 gr valeriaan
10 gr munt
10 gr tijm
5 gr lavendel

Meng alle kruiden door elkaar en neem 1 tl per kop, overgiet het met kokend water en laat een ogenblikje trekken. Drink 1 kopje voor het slapengaan.

Ontdek meer van The Witches Way

Subscribe to get the latest posts to your email.

Laat een reactie achter