Zuring

Algemeen

Zuring, dat al sinds de Oudheid bekend staat om zijn geneeskrachtige werking, wordt traditioneel gebruikt tegen brandnetelsteken. De bladeren hebben een verkoelende en helende werking. De hoofdwortel wordt evenwel het meest in geneesmiddelen toegepast.

Eigenschappen

Mild laxerend, gal opwekkend, tonisch, verkoelend.

Inwendig gebruik

  • Bij chronische constipatie, indigestie, slechte opname van vitaminen, slecht verdragen van vet, trage leverwerking, lichte geelzucht en hete, jeukende huid. Bij bloedarmoede.
  • Bij acne, diverse soorten eczeem, uitslag die bij warmte verergert, uitslag op de billen en psoriasis, met name als er verband is met lever- en ingewand aandoeningen.
  • Bij artritis die verband houdt met de lever. Bij chronisch vergrote lymfeklieren van kinderen.
  • Bij dysenterie en acute diarree door voedselvergiftiging. Zuring reinigt en versterkt de darmen.
  • Als mondwater bij wondjes.

Uitwendig gebruik

  • In zalven en kompressen voor verbrandingen;, huidinfecties en traag helende wonden.
  • De azijn wordt gebruikt als lotion bij jeukende, warme huidaandoeningen. Verdund met een gelijke hoeveelheid water werkt hij verkoelend bij insectenbeten. In een koud kompres van water en azijn is de werking verzachtend, met name na zonnebrand.

Opgelet!

Verwar krulzuring niet met de nauw verwante veldzuring. Veldzuring heeft ook verkoelende eigenschappen, maar is -door het hoge gehalte aan oxaalzuur- ongeschikt voor medicinaal gebruik.

Geschiedenis

Zuring is traditioneel een van de eerste kruiden die kinderen kunnen herkennen en gebruiken. Het groeit vaak in de buurt van brandnetels en de bladeren werken tegen brandnetel steken.

In de Middeleeuwen moest, volgens de signatuurleer, elke zuringsoort anders worden toegepast. Zuring met rode vlekken op blad en stengel werd gebruikt voor het bloed. De gelige bladeren van krulzuring golden als voortreffelijk middel tegen leveraandoeningen.

Zuring wordt van oudsher toegepast bij kanker en onvruchtbaarheid van vrouwen.


Ontdek meer van The Witches Way

Subscribe to get the latest posts to your email.

Laat een reactie achter