Valeriaan

Algemeen

Valeriaan werd vroeger gebruikt in parfums, maar tegenwoordig wordt de lucht daarvoor te penetrant gevonden. De wortel wordt medicinaal toegepast bij allerlei nerveuze aandoeningen, zoals migraine en slapeloosheid.

Eigenschappen

Ontspannend, kalmerend, windverdrijvend, krampwerend, licht pijnstillend.

Inwendig gebruik

  • Bij slapeloosheid, angst (eventueel met depressiviteit), prikkelbaarheid, prikkelhoest, spanningshoofdpijnen, migraine, paniekaanvallen, hartkloppingen, menstruatiepijn, gevoelige darmen, spannings constipatie en darmkrampen.

Opgelet!

Bijzonder temperamentvolle mensen, die slapeloos zijn door overactiviteit, kunnen bij valeriaangebruik hun symptomen verergerd zien. Grote doses kunnen leiden tot een zwaar gevoel in het hoofd. Gebruik daar om liefst tabletten met combinaties van kruiden. Valeriaan is ongeschikt voor kleine kinderen.

Geschiedenis Valeriaan gold in de Oudheid als middel tegen vele kwalen. Men nam het onder meer om het gezichtsvermogen te verbeteren, als hoestdrank, bij geïnfecteerde wonden en tegen de pest.

De Grieken verwezen in hun benamingen van de plant naar zijn geur. In de 16e eeuw werd hij tussen het beddengoed gelegd. Waarschijnlijk meer om een goede nachtrust te schenken dan vanwege de geur.

In deze eeuw werd valeriaan veel gebruikt als kalmerend middel bij luchtaanvallen. Het was in die zin een voorloper van de moderne kalmeringsmiddelen


Ontdek meer van The Witches Way

Subscribe to get the latest posts to your email.

Laat een reactie achter