Smeerwortel

Algemeen

Deze overblijvende plant staat van oudsher bekend om zijn helend eigenschappen bij breuken en andere verwondingen.

Eigenschappen

Verzachtend, bevordert de heling van beschadigde weefsels.

Inwendig gebruik

  • Neem de thee of tinctuur bij maagbreuken, maagzweren, darmontstekingen en artritis.
  • Neem de thee, tinctuur of de siroop bij hardnekkige droge hoest.

Uitwendig gebruik

  • Gebruik als kompres of zalf bij verstuikingen, gescheurde banden en kraakbeen, breukjes, botbreuken, botontkalking, pijn van oude kwetsuren, snijwonden, kneuzingen, bloedende aambeien, zweren, melkklierontsteking.
  • Brij van verse wortel droogt hard op en kan bij kleine botbreuken als gipsverband worden gebruikt.
  • Zalven, crèmes en het olie-extract voorkomen zwangerschap striemen als ze tijdens de laatste maanden van de zwangerschap op de buik worden gesmeerd. Ze verminderen ook littekenvorming bij acne. De huid blijft er strak en soepel door.

Opgelet!

Vergewis u ervan dat wonden schoon en niet geïnfecteerd zijn voor u ze met smeerwortel behandelt. Reinig ze door te spoelen met zout water of goudsbloem thee. Smeer voor het aanbrengen van een kompres de huid eerst in met olijfolie, tegen irritaties.

Geschiedenis

Gerard schreef in 1597 dat de substantie uit de wortel, genuttigd in een kruidenbier, in vier of vijf dagen tijd de pijn van de geforceerde rug kon genezen.

In 1653 schreef Culpeper dat zalf van smeerwortel goed was tegen door sterke melkproductie pijnlijke borsten. Tevens adviseerde hij de zalf om bloedende aambeien te genezen en de pijn ervan te verzachten.


Ontdek meer van The Witches Way

Subscribe to get the latest posts to your email.

Laat een reactie achter