Kruidenolie

Medicinale kruidenolie is niet zo moeilijk zelf te maken, het is een simpele procedure die ervoor zorgt dat de werkzame bestanddelen die in de kruiden zitten opgenomen worden door de olie. Dit zorgt er dan voor dat we een uitstekende medicinale olie verkrijgen die men uitwendig voor allerlei kwalen kan gebruiken, o.a.. in massageolie, crèmes en zalfjes. Dit soort olie kan men eveneens een jaar lang bewaren op een koele en droge plaats, hou in het achterhoofd dat vers gemaakte olie nog steeds veel werkzamer is dan olie die al een tijdje staat. Het soort olie dat men best gebruikt bij het maken van medicinale olie zijn plantaardige olie, en dan nog het liefst zuivere zonnebloem – of anders (liever niet) zuivere arachide olie.

1. De warme methode:

Olie maken volgens de warme methode is sneller dan volgens de koude methode. Volgens deze methode is het belangrijk dat me au-bain-marie werkt. Een paar voorbeelden die men bij de warme methode kan gebruiken zijn oa. Smeerwortel, Rozemarijn en Muur. Doe de aangegeven hoeveelheid olie en kruiden in een kom die tegen grote hitte kan (au-bain-marie) en zet deze kom in een grote steelpan met kokend water. Laat de olie en de kruiden ongeveer een 3-tal uurtjes zachtjes koken. Giet hierna het mengsel door een sterke zeefdoek (boven een andere kom uiteraard!) en als het meeste van de olie doorzeefd is, pers dan de kruiden in de zeefdoek zo hard samen dat de laatste olie er uitgeknepen wordt ( men kan dit ook doen met een druivenpers ). Doe de gefilterde olie in schone donkere flessen die men luchtdicht kan afsluiten. Standaardhoeveelheden: (hou in het achterhoofd dat dit standaard hoeveelheden zijn en dat er bij een aantal kruiden individueel nog andere doseringen kunnen voorkomen.) 250 gr gedroogd kruid of 750 gr vers kruid per 500 ml zonnebloemolie.

Standaarddosis: aangezien het uitwendig gebruikt betreft kan men er moeilijk een dosis op plakken. Hou altijd in het oog dat er geen allergische reacties zijn!
2. De koude methode:

Olie maken volgens de koude methode duurt veel langer maar is ook wel een beetje eenvoudiger. Een paar voorbeelden van kruiden die men volgens deze methode kan bereiden zijn o.a.. Goudsbloem en St-Janskruid. Het beste is als men olie maakt volgens deze methode dat men de procedure een 2-tal keer na mekaar doet met dezelfde olie maar verse kruiden erbij. Dit zorgt ervoor dat de olie doortrokken geraakt van de werkzame bestanddelen uit planten en kruiden. Doe de aangegeven hoeveelheid kruiden in een grote bokaal en druk ze aan totdat de pot vol is. Giet daar de olie over tot het kruid zo goed als onder staat en doe het deksel erop. Zet de pot een 2 tot 3 weken op een zonnige vensterbank of ergens op een warme plaats. Na 2 tot 3 weken getrokken te hebben zeeft men het mengsel, (knijp ook de kruiden uit!.. zie boven bij de warme methode). Herhaal heel de procedure met dezelfde verkregen olie maar nu wel met een lading verse kruiden. Na weer een aantal weken getrokken te hebben, het mengsel terug filteren en in donkere, goed afsluitbare flessen gieten.

Standaardhoeveelheden: Zoveel kruiden (liefst vers) als men in een grote bokaal kan proppen en 1 liter koudgeperste plantaardige olie (eigenlijk hangt de hoeveelheid olie af van de grote van de pot, stelregels zijn dat de kruiden in de bokaal volledig onder moeten staan…).

Standaarddosis: Idem als hierboven bij de warme methode

Ontdek meer van The Witches Way

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Laat een reactie achter