Goudsbloem

Algemeen

De goudsbloem, met zijn grote, helder gele of oranje bloemen, kan inwendig en uitwendig als huismiddel worden toegepast en is tevens waardevol bij gebruik in de keuken.

Eigenschappen

Versterkt de afweer, lymfatische deobstruktant, antiseptisch, bloedstelpend, ontstekingsremmend, schimmel bestrijdend. Geneeskrachtige en opwekkende eigenschappen.

Inwendig gebruik

  • Gebruik een sterke thee of verdunde tinctuur als spoelmiddel bij pijnlijk tandvlees en keelpijn.
  • Neem thee of tinctuur bij gezwollen lymfeklieren, kinderziekten, ontstoken amandelen, gastritis, galblaasproblemen, pijnlijke menstruatie, cellulitis en na operaties.
  • Gebruik met smeerwortel bij vergroeiingen en maagzweren en met salie tegen griep.

Uitwendig gebruik

  • Het beste middel tegen huidaandoeningen, met name ontstoken wonden, winterhanden en uitslag.
  • Droog met de tinctuur alle mogelijke pijnlijke en ontstoken plekken en schimmelinfecties.
  • Gebruik de crème bij uitslag, spataderen, ruwe huid, pijnlijke anus, spruw en als lippenzalf. Gebruik het olie-extract bij droge uitslag.

Opgelet!

Verwar niet met tagetes-soorten. Deze bloemen (onder meer Afrikaantjes) hebben andere eigenschappen en mogen niet inwendig worden gebruikt. Ze zijn wel bruikbaar voor likdoornzalven en worden vaak bij groenten gezet tegen plantenziekten.

Geschiedenis

De 13 eeuwse auteur Aemilius Macer beweerde dat het kijken naar de bloemen kwade stemmingen verdreef en de blik verhelderde.

De aanblik en de geur van goudsbloemen zijn erg opwekkend. Ze werden vroeger aanbevolen als hartversterking, met name bij koorts.


Ontdek meer van The Witches Way

Subscribe to get the latest posts to your email.

Laat een reactie achter