CITROENMELISSE

Algemeen

Citroenmelisse is de Nederlandse naam voor Melissa officinalis. Zijn naam heeft het plantje te danken aan de Grieken. Die hadden al snel gemerkt dat dit kruid een echte bijenplant is. Melisse is afgeleid van Melissa wat het Griekse woord is voor honingbij. Vandaar dus volksnamen zoals honingkruid, bijenpeper en bijenkruid. Citroenmelisse wordt ook al eens vrouwenkruid genoemd en in Oost-Vlaanderen kreeg het de naam van palingkruid mee. Het woordje ‘citroen’ in de Nederlandse naam verwijst naar het heerlijk citroenaroma dat eveneens verantwoordelijk is voor de frisse smaak.

Eigenschappen

Als je drukke agenda je spijsvertering in de war stuurt en je bovendien nog uit je slaap houdt ook, dan is een geurend kopje thee van citroenmelisse de oplossing. Dit is immers één van die kruiden die al van oudsher worden aangewend bij spanningen en maagklachten.

Gebruik

Zoals de naam al doet vermoeden, is citroenmelisse het voornaamste bestanddeel van het bekende ‘Eau de melisse des Carmes’ of Melissewater van de Karmelietessen. De originele formule dateert van het einde van de 18e eeuw en werd door onze voorouders onder meer aangewend als zenuwstillend middel. De heilzame werking van citroenmelisse staat trouwens al sinds mensenheugenis bekend. Ten tijde van de Arabieren wist men al dat het aftreksel van citroenmelisse vrolijke gedachten schonk. Ook vandaag nog is citroenmelisse aan te bevelen bij depressie, spanningen, nerveuze hoofdpijnen en duizeligheid. Maak een thee door 2 eetlepels verse citroenmelissebladeren gedurende 10 minuten in kokend water te laten trekken. Zoet de drank met een lepel bruine suiker. Dit aftreksel is trouwens ook een garantie voor een zalige nachtrust.

Zoals de meeste lipbloemige kruiden helpt citroenmelisse ook bij spijsverteringsproblemen. Het vermindert ‘winderigheid’ en krampen. Citroenmelissethee is bovendien zweetbevorderend en vormt een remedie tegen griep of verkoudheden. Ook menstruatiestoornissen en -pijnen kunnen door citroenmelisse verholpen worden

Opgelet!

aangezien citroenmelisse de menstruatie oproept, mogen zwangere vrouwen het niet gebruiken.

Geschiedenis

In de Middeleeuwen was citroenmelisse een geliefd ingrediënt voor jeugdelixirs. Het verhaal gaat dat mensen die meer dan 100 jaar werden dit te danken hadden aan het drinken van citroenmelissethee bij het ontbijt. Wie vroeger veel vrienden wou verwerven, moest hartvormige citoenmelisseblaadjes bij zich dragen


Ontdek meer van The Witches Way

Subscribe to get the latest posts to your email.

Laat een reactie achter