Kruiden drogen

Kruiden drogen

De beste kruiden om te drogen zijn tijm, dragon, laurier en rozemarijn. Deze behouden hun aroma en smaak lange tijd. Toch gaat er bij de meeste kruiden niets boven een vers takje.

Kruiden kunnen beter niet langer langer dan een jaar bewaard worden. Aroma en smaak worden na deze periode snel minder.

In het algemeen is het niet verstandig gedroogde kruiden meer dan 12 maanden te bewaren, omdat het aroma en de smaak na deze periode snel afnemen.

Als u bladeren wilt drogen, kunt u ze het beste plukken vlak voordat de knoppen opengaan, omdat het blad dan de hoogste concentratie oliën en etherische stoffen bevat.

Kruiden als tijm en dragon kunnen in bosjes worden gedroogd. Van kruiden met grote bladeren zoals munt, basilicum en salie gebruikt u alleen onbeschadigde, gave bladeren.

De beste tijd om te plukken is in de ochtenduren, voordat de zon de etherische olie opdroogt.

De kruiden kunnen in bosjes op een warme plaats uit de zon (een droogkast is ideaal) gehangen worden om te drogen. Na het drogen kunt u ze verkruimelen.

Kruiden drogen in de lucht

Dit is de bekendste en gemakkelijkste manier om kruiden te conserveren. Uitspreiden op een droog oppervlak of in bosjes binden en ophangen.

De kruiden moeten binnen twee dagen gedroogd zijn, anders gaan de kracht, het aroma en de werking verloren.

Bij bladeren die een donkerbruine of zwarte kleur gekregen hebben en tekenen van schimmel vertonen, gaat het drogingsproces te langzaam – ze zijn onbruikbaar geworden.

De ideale temperatuur voor het drogen is 20-30 graden Celsius in een droge en rookvrije omgeving.

Spreid bloemen en grote bladeren uit op vloeipapier en laat ze drogen op een droogrek.

Zaadknoppen kunnen ondersteboven hangen, zodat de zaden tijdens het drogingsproces op een stuk schoon vloeipapier, dat er onder gelegd wordt, kunnen vallen.

Kruiden drogen in de oven

Deze methode is niet geschikt voor tere blaadjes en bloemen, omdat de hitte alle werkzame stoffen en oliën vernietigt.

Drogen in de oven is alleen geschikt voor grote plantdelen zoals wortels, wortelstokken en knollen, die goed gedroogd moeten worden op 50-60 graden Celsius. Het drogen duurt ongeveer 3 uur.

Kruiden drogen in een papieren zak

Tijdens het drogen worden de kruiden stoffig – en breekbaar. Als u niet wilt dat de vloer ligt met snippers gedroogde kruiden, kunt u de bosjes kruiden in een papieren zak drogen.

Daardoor blijft het stof buiten en de stukjes die naar beneden vallen, binnen. Het moet wel een papieren zak zijn, geen plastic.

Papier laat de kruiden ademen tijdens het drogen en het vocht kan ontsnappen. In een plastic zak kan het vocht niet weg en zouden de kruiden bederven.

Kruiden drogen in een droogrek

U plukt de bladeren voorzichtig van de stengels af. Dit is goed te doen bij de meeste kruidensoorten, behalve wanneer de blaadjes heel klein zijn zoals bij tijm.

Hierdoor voorkom je dat er vocht vanuit de stengels in de bladeren trekt. Zo drogen de bladeren veel sneller dan aan de stengels.

Droogrekken om truien te drogen zijn schoon, gemakkelijk op te vouwen en te bewaren en heel geschikt om middelgrote hoeveelheden kruiden te drogen (zie foto op de website).

De bladeren worden in lagen uitgespreid over de droger, niet meer dan twee of drie lagen – het vocht en de warmte moeten gemakkelijk kunnen ontsnappen.

Bij een dikkere laag loopt u het risico dat vocht en warmte blijven hangen en de kruiden bederven.

Het mooie van deze methode is, dat de kruiden droog zijn na een aantal dagen ipv weken – er is te weinig tijd om stoffig te worden en er zullen ook niet veel snippers vallen.

Ze moeten wel van tijd tot tijd omgedraaid worden om te voorkomen dat er vochtige plekken kunnen ontstaan.

Wanneer zijn de kruiden droog?

Ze kruimelen, als u ze tussen de vingers wrijft. Zolang ze lederachtig aanvoelen zit er nog te veel vocht in en kan het rottingsproces alsnog beginnen in een pot.

Als u niet zeker weet of de kruiden droog genoeg zijn, kunt u ze in een oven laten nadrogen – op de laagste temperatuur met de deur op een kier.

Niet langer dan 5-10 minuten of totdat ze beginnen te ruiken. Als uw huis heerlijk naar tijm of basilicum begint te ruiken, hebben ze te lang in de oven gezeten.

De oliën zijn verdampt en er is niets overgebleven om smaak aan de kruiden te geven.

De kruiden mag je pas verkruimelen of verpoederen wanneer je ze gebruikt, niet eerder. Bewaar ze als hele kruiden, voor zover dat mogelijk is, en zit er niet te veel aan met je handen, want hierdoor verlies je oliën en geurstoffen.

Als de kruiden goed gedroogd zijn, kan er weinig verkeerd gaan tijdens het bewaren. Bewaar kruiden in luchtdichte container op plaatsen waar geen licht en warmte kan komen. Goed gedroogde kruiden blijven hun smaak een aantal jaren behouden maar het is beter om ze elk jaar te vervangen door verse.

Kruiden bewaren

Als de kruiden gedroogd zijn, is de houdbaarheid sterk afhankelijk van de manier waarop ze bewaard worden.

In een doorzichtige, glazen pot kunnen de kruiden verkleuren door het licht – dat gaat ten koste van de kostbare inhoud.

Plastic bakjes kunnen een vochtige atmosfeer bevorderen, waardoor schimmels ontstaan en de gedroogde kruiden bederven.

De beste plek is een donkere, glazen of aardewerken pot, die luchtdicht afgesloten kan worden. Hierdoor zijn de kruiden beschermd tegen de inwerking van licht en lucht.

Ze kunnen ook goed bewaard worden donkergekleurde, glazen flessen of potten. Op de flessen vermeldt u de naam van het kruid en de oogstdatum.

Kruiden blijven langer goed wanneer ze op een koele, donkere plek bewaard worden.


Ontdek meer van The Witches Way

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Laat een reactie achter